Licencia de Creative Commons
Alfabetització Digital by Laila Bourass El Haddaji is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional License.

divendres, 3 de març del 2017

2. PROMOURE

XARXES SOCIALS

SNAPCHAT

L’Snapchat és una aplicació mòbil, gratuïta i per a majors de 12 anys, que permet als seus usuaris enviar fotografies o vídeos curts amb missatges de text o sense. Aquests missatges s’envien als destinataris escollits pel mateix emissor. Aquesta aplicació permet també configurar els segons que vols que el teu amic pugui veure la foto el vídeo. El mínim és 1 i el màxim són 10. Tot i ser missatges autodestructius, cal tenir en compte que se’n poden realitzar captures de pantalla, i quan aquestes captures es fan, l’emissor en rep una notificació automàticament.
L’aplicació Snapchat va néixer com un projecte d’estudis de dos joves universitaris de Stanford, que varen llençar l’aplicació al mercat l'any 2011. Creiem que és interessant destacar el fet que Facebook va intentar comprar-la l’any següent, però els dos joves s’hi van negar rebutjant d’aquesta manera molts milions de dòlars.
Durant el període de visualització, el beneficiari estarà obligat a mantenir contacte amb la pantalla tàctil del dispositiu, el que obstaculitza la capacitat de l’usuari de fer una captura de pantalla. Com ha dit la Maria, el remitent és notificat per Snapchat si un receptor fa una captura de pantalla. Malgrat això, és possible eludir aquest mecanisme, per exemple, fent una fotografia amb la càmera d’un altre telèfon o a través d’aplicacions pirates, com ara Snapkeep, Snapbox i Snapspy Snapchat.
Es poden localitzar amics d’un usuari a partir de la llista de contactes. Altres icones que podem visualitzar a Snapchat són les fletxes de colors: la vermella vol dir que s’ha enviat una fotografia, la lila vol dir que s’ha enviat un vídeo i la blava vol dir que s’ha enviat un missatge de text a través del xat.
A la pàgina de privacitat de Snapchat s’afirma “no es pot garantir que els missatges s’eliminin en un termini determinat”. Fins i tot després que Snapchat esborri les dades del missatge dels seus servidors, aquestes mateixes dades poden romandre en còpies de seguretat durant un determinat període de temps. També afirmen que reben sol·licituds d’aplicació de la llei per allargar el temps que es conservin les imatges. El desembre del 2012 Snapchat va canviar per a què la companyia estigués protegida de problemes legals, és a dir, els usuaris de Snapchat no poden culpar a la companyia de qualsevol problema que pogués resultar.

Curiositats:
  • Actualment Snapchat té més de 200 milions d’usuaris en tot el món i el dia es reprodueixen més de 400 milions de snaps.

  • El 71% d’usuaris (en EEUU) estan entre les edats de 18 i 34, segons ComScore. La xifra sobrepassa a Facebook i Twitter, que tenen 38% i 41%, respectivament.

  • Més de 36 milions de persones utilitzen Snapchat, la majoria entre 19 i 29 anys. D’aquestes, el 70% són dones.

  • A diferència de xarxes més assequibles, com Facebook i Twitter, recentment Instagram, que permet a marques petites anunciar-se a baix cost, publicitar-se en Snapchat costa 750.000 dolares al dia.


FACEBOOK
Facebook és una xarxa social creada per Mark Zuckerberg el 2004. Va ser creada amb l’objectiu d’utilitzar-la com a eina per que els estudiants universitaris de Harvard es poguessin comunicar entre ells. Com que va ser tan innovador, es va fer públic l’accés i va començar a estar disponible en més d’un idioma. Actualment té uns 1.350 milions d’usuaris a tot el món.
El pas del mur de Facebook a la biografia: el 2011 va aparèixer el substitut del mur, la biografia. Marc Zuckenberg la va fer per millorar la rapidesa amb la que es busca un perfil i perquè la informació fos més precisa (hores de les publicacions, ...)
Abans d’existir les biografies de Facbook, quan encara existien els murs hi havia l’opció de fer un regal (públic o privat a un amic) que consistia en un emoticona amb un petit text gratuït o per un dòlar.
Curiositats que no sabies de Facebook:
  • Encara que esborris el teu perfil, l'única manera d’esborrar totes les teves dades és esborrar-les una per una i, tot i així, la política de privacitat de Facebook adverteix “incluso tras haber eliminado la información de tu perfil o haber borrado tu cuenta, es posible que alguna copia de dicha información permanezca visible en algún otro lugar”.
  • En iniciar sessió des d’un ordinador, tablet o smartphone, Facebook té accés a molta informació: ubicació, adreça IP, pàgines d’internet visitades, etc. Per això surten els anuncis a facebook del que has buscat, a això se li diu "cookies".
  • Quan sol·licites mostres gratuïtes a través de Facebook de qualsevol producte, dones el teu consentiment perquè les teves dades arribin a les empreses que venen aquests productes.
  • Encara que no formis part de Facebook, si algú et convida a pertànyer a la xarxa i proporciona el teu correu electrònic, aquest quedarà gravat a la base de dades de la companyia.
  • Facebook és una de les raons de divorci actuals.
  • Facebook permet descarregar una còpia de totes les teves dades a l’apartat “Configuració del compte"
  • Els usuaris de Facebook tenen 130 amics de mitjana.
  • Facebook està disponible actualment en més de 70 idiomes. Això s’ha aconseguit gràcies a què més de 300.000 usuaris han estat ajudant i actualment encara ajuden a crear les diferents versions lingüístiques de Facebook amb l’ajuda d’una eina de traducció.
  • Un de cada 13 habitants del món és o ha estat usuari de Facebook.
Funció propagandística de Facebook:
Com la resta de xarxes socials, a part de permetre’ns estar en contacte i compartir informació amb els nostres amics i contactes, també té una funció propagandística. El fet de ser una xarxa social tan popular i que fa servir tanta gent ha fet que les empreses aprofitin això per donar-se a conèixer i per anunciar-se. Facebook ofereix una opció perquè les empreses anunciïn les seves marques.
  • Campanyes publicitàries en Facebook
A continuació uns quants exemples de campanyes publicitàries que van tenir molt èxit a Facebook:
Pinacoteca de Sao Paulo: La Pinacoteca de Sao Paulo va tancar tota una planta durant un any per canviar l'exposició permanent. Però per aconseguir que el públic seguís interessat en el museu, F. Nazca i Saatchi va crear una acció que permetia als usuaris de Facebook passar períodes de tres minuts controlant un gat per control remot que passejava per la planta tancada i mostrava la feina que estava en procés.
Dove: Enfront dels estereotips de bellesa, dones normals. Aquesta és l'estratègia que va seguir Unilever, sota la idea de McCann Erickson, en crear una aplicació per a Dove a Facebook amb què les dones israelianes podien pujar la seva pròpia fotografia a un cartell electrònic de Tel Aviv, en el qual eren mostrades a la ciutat com les "veritables" reines de la bellesa.
Bing en Farmville: Bing va llançar, a principis de la primavera del 2010 una campanya amb la qual va aconseguir més de mig milió de fans nous a Facebook. La campanya consistia a regalar diners de Farmville als fans que fessin clic sobre el botó "m'agrada". Encara que van aconseguir molt de trànsit i la pàgina va créixer considerablement, el nivell de participació no va ser tan alt.


Domino 's Pizza: Gràcies a les campanyes publicitàries, Domino 's Pizza, ha aconseguit renovar completament la seva imatge. A Facebook, van crear una pàgina en la qual els fans poguessin publicar les seves queixes, utilitzant la xarxa social per escoltar les opinions dels seus seguidors i millorar una imatge que feia temps que s'estava deteriorant. Encara Domino 's manté una pàgina molt interactiva en la qual respon als fans i publica actualitzacions.
Es pot visualitzar la presentació de les xarxes socials en aquest enllaç: 
IMPORTANT: Fotografíes extretes mitjançant captures de pantalla del propi telèfon mòbil.